“Ο Σύλλογος  ιδρύθηκε το 1934. Μερικά από τα ιδρυτικά μέλη, ήταν ο Απόστολος Καλούδης, ο Γιώργος Μακρυγιάννης, ο Δήμος Βαγενάς και άλλοι.

Στο καταστατικό ο τίτλος ήταν «Ένωση Χαρτοπωλών Πειραιά» και περιελάμβανε μόνο τα χαρτοπωλεία του Δήμου Πειραιά.

Έτσι πορεύτηκε μέχρι το 1955, οπότε άλλαξε το καταστατικό και μετονομάστηκε σε « Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά». Συμπεριέλαβε και τα βιβλιοχαρτοπωλεία της Περιφέρειας, ήτοι το Πέραμα, τα Ταμπούρια, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό.

Ο Σύλλογος είναι από τους πιο δραστήριους, όχι μόνο στον κλάδο του σε τοπικό επίπεδο, αλλά  σε πανελλήνια κλίμακα. Προώθησε και έλυσε πολλά χρόνια  προβλήματα  του κλάδου μας.

Στη μακρά θητεία  του Γρηγόρη Καλούδη με την συμπαράσταση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, πετύχαμε τη λύση πολλών από αυτά.

Αναφέρω χαρακτηριστικά, την απαλλαγή από την τήρηση Βιβλίου Αποθήκης, από τα λιγοστά επαγγέλματα που το κατάφεραν,  την  αύξηση του ποσοστού έκπτωσης  από 10% στο 30% στον ΟΕΔΒ, και το κυριότερο την επιστροφή των βιβλίων εκείνων που ο οργανισμός προχωρούσε σε κατάργηση.

Πολλές φορές περιοδεύσαμε στην επαρχία και προτρέψαμε τους συναδέλφους, να δημιουργήσουν τους δικούς τους Συλλόγους στις πόλεις τους.

Ο Σύλλογος πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΒ) ,που συμπεριέλαβε όλους τους Συλλόγους της Ελλάδας. Μάλιστα, η πρώτη συζήτηση, έγινε στον Πειραιά , στο σπίτι του Καλούδη και μετά από συζητήσεις στήθηκε η ΠΟΕΒ και μάλιστα με Πρόεδρο τον ίδιο.

Επίσης  αντιμετωπίσαμε  δραστικά το θέμα των υπαίθριων εκθέσεων.

Διάφοροι επιτήδειοι είχαν αρχίσει το στήσιμο των εκθέσεων σε υπαίθριους χώρους και όποιος ήθελε και όποτε ήθελε έστηνε και μια έκθεση, αγνοώντας τον Σύλλογο και φυσικά τα βιβλιοπωλεία.

Αυτό φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να συνεχισθεί. Με συντονισμένες ενέργειες και με την συμπαράσταση του τότε Δημάρχου, Στέλιου Λογοθέτη, επιτύχαμε  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με την οποία  αποφασίσθηκε η Έκθεση Βιβλίου στον Πειραιά, να γίνεται μια φορά τον χρόνο και υπεύθυνος αποκλειστικά για την διοργάνωση θα είναι ο ΣΒΕΠ και μόνο.

Έτσι, η Έκθεση Βιβλίου κατέστει θεσμός για τον Πειραιά, αναβαθμίσθηκε και απέκτησε μεγάλη εμβέλεια.

Χαρακτηριστικό των διοικητικών συμβουλίων  αλλά και των γενικών συνελεύσεων ήταν η  άμεση ενεργοποίηση των  μελών μας για την έμμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων,  η σύμπνοια  μεταξύ μας, και η αποδοχή όλων των ενεργειών μας ομόφωνα.

Ενδεικτικά αναφέρω οτι μέχρι την απελευθέρωση του ωραρίου  τους καλοκαιρινούς μήνες εφαρμόσαμε συνεχές ωράριο σε πενθήμερη βάση μένοντας το Σάββατο κλειστά, δίνοντας  έτσι στους εαυτούς μας αλλά και στο προσωπικό μας  διήμερη ανάπαυση.

Καθιερώσαμε την ετήσια εκδρομή του συλλόγου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στο παρελθόν συσφίγγοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ μας.

Τα τελευταία χρόνια η κοπή της πίτας συνδυάζεται με διήμερη εκδρομή   που προσφέρει ο σύλλογος στα μέλη του.

Ο Σύλλογος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους φορείς του Πειραιά  και όχι μόνο, προσφέροντας πάρα πολλά στο  στο χώρο του Βιβλίου.”

 

Επίτιμος Πρόεδρος ΣΒΕΠ

       Ιωάννης Τσιούστας